Windows 11 veya Windows 10'da Güvenli Moda Önyükleme Yapma

Windows 11 veya Windows 10'da güvenli modda nasıl önyükleme yapılacağına ilişkin adım adım talimatlar yer almaktadır.

Windows 11 veya Windows 10'da Güvenli Moda Önyükleme YapmaGüvenli mod, Windows'u çok az sayıda dosya ve sürücü kullanır ve temel dosyaları kullanarak başlatır. Güvenli modda bir sorun oluşmadan çalışırsa, varsayılan ayarların ve temel sürücülerinin sorun veya arızaya neden olmadığı anlamına gelir. Windows'u güvenli modda çalıştırmak, bir veya daha çok sorunun kaynağını daraltmanıza imkan tanır ve bilgisayarınızdaki sorunları daha kolay gidermenize yardımcı olabilir.

Gelişmiş Önyükleme Seçenekleri'nde kullanılabilen üç farklı türde güvenli mod önyükleme seçeneği vardır.

  1. Güvenli Mod - Windows'u mümkün olan en az sürücü ve hizmetle başlatır.
  2. Ağ ile Güvenli Mod - Güvenli Mod ile aynıdır ancak internete ve ağınızdaki diğer bilgisayarlara erişmek için ihtiyaç duyacağınız ağ sürücülerini ve hizmetleri ekler. USB flash sürücü gibi cihazları kullanmanız gerekiyorsa da bu moda ihtiyacınız var.
  3. NOT: Kablosuz (Wi-Fi) internet bağlantısı, ağ ile güvenli modda desteklenmez.
  4. Komut İstemiyle Güvenli Mod - Güvenli Mod ile aynıdır ancak Windows masaüstü Grafik Kullanıcı Arabirimi (GUI) yerine kullanıcı arabirimi olarak Komut İstemi vardır.
NOT: Windows yükleyici hizmeti, Güvenli Modda ve Komut İstemiyle Güvenli Modda devre dışı bırakılır. Bu iki modda uygulamalar yüklenemez veya kaldırılamaz.

Neden

Windows, güvenli modda işlevselliği azaltmıştır. Ses, üçüncü taraf sürücüler ve hizmetler, gerekli olmayan Windows hizmetleri ve daha fazlası gibi birçok gerekli olmayan bileşen devre dışı bırakıldığından sorunları ayıklama görevi daha kolaydır. Bozuk yazılımlar, sürücüler veya kötü yapılandırılmış yazılımların yüklenmesi, Windows'un başarılı bir şekilde normal moda önyüklenmesini engeller.

Çözüm

Windows 11 veya Windows 10'da güvenli moda önyükleme

  1. Klavyede Windows + I tuşlarına basarak Ayarlar menüsünü açın.
    • Bu işe yaramazsa Başlat'a tıklayın, ardından Ayarlar öğesini seçin.
  2. Güncelleştirme ve Güvenlik öğesine tıklayın ve sol bölmeden Kurtarma öğesini seçin.
  3. Gelişmiş Başlangıç seçeneğinin altındaki Şimdi Yeniden Başlat öğesine tıklayın.
  4. Bilgisayarınız yeniden başlatıldıktan sonraki Bir Seçenek Belirleyin ekranından Sorun Giderme > Gelişmiş Seçenekler > Başlangıç Ayarları > Yeniden Başlat öğelerini seçin.
  5. Bilgisayar yeniden başlatıldıktan sonra bir seçenekler listesi görüntülenir. Select (Seç) 4 veya F4 bilgisayarı Güvenli Mod'da başlatmak için seçeneğe basın. İnternet'i kullanmanız gerekiyorsa Ağ ile Güvenli Mod için 5 veya F5 tuşuna basın.

Windows 11 veya Windows 10'da oturum açma ekranından güvenli moda önyükleme

  1. Bilgisayarı yeniden başlatın.
  2. Oturum açma ekranında, Shift tuşunu basılı tutun, ardından Güç > Yeniden Başlat öğesine tıklayın.
  3. Bilgisayarınız yeniden başlatıldıktan sonraki Bir Seçenek Belirleyin ekranından Sorun Giderme > Gelişmiş Seçenekler > Başlangıç Ayarları > Yeniden Başlat öğelerini seçin.
  4. Bilgisayar yeniden başlatıldıktan sonra bir seçenekler listesi görüntülenir. Select (Seç) 4 veya F4 bilgisayarı Güvenli Mod'da başlatmak için seçeneğe basın. İnternet'i kullanmanız gerekiyorsa Ağ ile Güvenli Mod için 5 veya F5 tuşuna basın.

Windows 11 veya Windows 10 haricinde güvenli moda önyükleme

Üçüncü önyükleme denemesi başarısız olduğunda Windows 11 ve Windows 10, otomatik olarak Windows Kurtarma Ortamına (WinRE) önyükleme yapar. Windows Kurtarma Ortamından (WinRE) Güvenli Moda girmek için şu adımları izleyin:
  1. Bir seçenek belirleyin ekranında Sorun Giderme öğesini seçin.
  2. Sorun Giderme ekranında Gelişmiş Seçenekler öğesini seçin.
  3. Gelişmiş Seçenekler ekranında Gelişmiş Başlatma Seçenekleri öğesini seçin.
  4. Başlangıç Ayarları öğesini seçin.
  5. Yeniden Başlat öğesini seçin.
  6. Bilgisayar yeniden başlatılır ve Başlangıç Ayarları menüsünü açar. Select (Seç) 4 veya F4 bilgisayarı Güvenli Mod'da başlatmak için seçeneğe basın. İnternet'i kullanmanız gerekiyorsa Ağ ile Güvenli Mod için 5 veya F5 tuşuna basın.